Kontakt os her
Case story

Solafskærmning – en løsning, der holder

På Syddansk Universitet (SDU) i Odense fik de i år 2000 installeret en elektrisk solafskærmningsløsning med aktuatorer fra LINAK. Den dag i dag er løsningen stadig velfungerende og sørger for, at studerende og medarbejdere kan arbejde uforstyrret af solen.

SDU
SDU i Odense består af mange forskellige bygninger, hvoraf flere har en karakteristisk rustfarvet facade. Bygningernes vinduer dækkes af matchende rustfarvede skodder, der kan justeres og fungerer som solafskærmning. Den elektriske solafskærmningsløsning blev udtænkt for over 20 år siden, og holder stadigvæk. Hele 200-250 skodder bliver hver især dagligt justeret ved hjælp af to parallelle LA32 aktuatorer og en kontrolboks fra LINAK®. Lars Tiedemann, Afdelingschef for Teknik hos SDU, har skodderne som sit ansvarsområde, og han har været rigtig glad for løsningen.

Sådan fungerer skodderne
De mange skodder kan styres både manuelt og automatisk. Som Lars Tiedemann forklarer: 
”I hvert lokale sidder en switch ved vinduet, som kan køre skodderne for hele rummet op og ned. Desuden kan skodderne også styres fra centralt hold, hvis der er brug for det. Eksempelvis er der sat automatiske lukkesekvenser op om aftenen”

Sikkerhed er også i højsædet med løsningen: 
”Vind- og vejrovervågning sikrer, at skodderne automatisk lukker, hvis det blæser kraftigt. Desuden er en batteribackup en del af løsningen de steder, hvor vinduerne fungerer som flugtveje. Batterierne sikrer, at skodderne åbner, hvis der eksempelvis er strømnedbrud”, siger Lars Tiedemann. 

SDU
 
En langtidsholdbar løsning
Selvom løsningen blev udtænkt for over 20 år siden, fungerer den stadig. Der er dog blevet lavet nogle finjusteringer hen af vejen. Eksempelvis var det i starten et problem, at akslerne ikke var beskyttede, og derfor gik i stykker. Her blev som løsning udtænkt en smart beskyttelsesanordning, som skiftes engang i mellem. 

Én gang om året bliver alle skodder, hængsler og aktuatorer gennemgået. Det sker for at sikre, at der ikke er risiko for klemningsfare. I den forbindelse bliver nogle af de ældre aktuatorer engang i mellem udskiftet med nye, hvis de ikke kan mere. Som Lars Tiedemann siger: 
”Vi forsøger at holde det ved lige. Der er jo altid en udgift, sådan er det. Men vi er glade for løsningen og har ikke nogle planer om, at det skal bygges om eller ændres”
 

Har du et spørgsmål?

- Vores medarbejdere er klar til at hjælpe dig med tekniske oplysninger, projektstart og meget mere.

Kontakt os

LINAK nyheder

Hold dig opdateret om lineær aktuatorteknologi

Tilmeld