Efterhånden som fodbold har vokset sig større som sportsgren, er fodboldstadions også blevet rigtig store. Så store, at konstruktionen typisk skygger for banen og gør det svært for græsset at gro i visse områder. Men fodbold skal spilles på græs, og derfor har klubberne investeret i storforbrugende elektriske lysapparater, der kan køres ind på banen og give græsset lys og varme.
Second Sun stillede fra starten sig selv spørgsmålet, hvorfor man ikke udnyttede solens naturlige stråler i stedet for kunstigt lys. Efter 3-4 år, mange forsøg og flere prototyper stod det klart, at spejle ville være den bedste måde at reflektere solens stråler på.
Justering er essentielt
For at sikre, at spejlene reflekterer sollyset korrekt og dirigerer det til skyggeområderne på banen, er spejlene justerbare:
”Vi har i testfasen afprøvet flere forskellige bevægelsesløsninger. Men det har vist sig, at elektriske aktuatorer var den bedste løsning for os,” siger Nicolai Moustgaard, CEO i Second Sun.
Derfor justeres hvert enkelt spejl nu af tre LA36 IC™ aktuatorer fra LINAK®. Én aktuator står for at trække spejlet op under taget og folde det ned igen, mens de to andre kan dreje spejlet til siderne samt op og ned.
En unik løsning til hvert stadion
Alle stadions er forskellige og har forskellige behov alt efter størrelse, placering, klima osv. Derfor har Second Sun udviklet et analyse- og simuleringsværktøj:
”Der er rigtig mange ting vi skal tage højde for, når vi afsøger mulighederne på et stadion. Vi kigger på historiske vejrdata for den specifikke lokation, undersøger stadions fysiske udformning samt orientering mellem nord og syd og bestemmer størrelsen på skyggeområderne. Herudfra kan vi rådgive om, hvor mange spejle der er nødvendige, og hvor de skal placeres,” siger Nicolai Moustgaard.
I Danmark og Nordeuropa gør vejrforholdene, at soIen ikke skinner så meget hele året. Her vil spejlene fra Second Sun indgå som en del af løsningen sammen med det kunstige lys. Men i lande med et mere solrigt klima vil spejlene kunne dække hele behovet for sollys på et stadion. Som Nicolai Moustgaard siger:
”Vores ambition er at blive en del af værktøjskassen hos groundsteamet på stadion. Mange steder vil der stadig være brug for kunstigt lys, men ved at bruge vores spejle i det omfang det er muligt, kan vi være med til at gøre stadions og deres drift mere bæredygtig”.
Flere fordele
Idet Second Suns løsning anvender solenergi, er den langt foran de energikrævende elektriske lysapparater:
”Solens stråler er en vedvarende energikilde. Desuden koster sollys ikke noget, og denne økonomiske gevinst kan fodboldklubberne sagtens se,” siger Nicolai Moustgaard og fortsætter: ”Desuden er der en stor tidsbesparelse at hente for klubberne. Det kræver tid og ressourcer at køre de store, kunstige lysapparater ind og ud af banen. Med vores løsning trykker man blot på en knap, så kører spejlene ned. Vi har desuden lavet løsningen sådan, at spejlene er i stand til automatisk at følge solens bane i løbet af dagen, og selv indstiller sig i forhold til solens placering på den givne årstid.”
LINAK som samarbejdspartner
Ifølge Nicolai Moustgaard er der flere grunde til, at valget faldt på netop LINAK som samarbejdspartner:
”For det første var vi på jagt efter en partner, der kunne leve op til alle vores tekniske krav – dette var intet problem for LINAK. De kunne levere en løsning, hvor både styring, vedligehold og leverancer var på plads. Dernæst var det vigtigt for os med en bæredygtig forsyningskæde – LINAK er lokale for os, og har et stort supply-netværk, som vi kan drage nytte af. Desuden er LINAK et kvalitetsstempel, som vi rigtig gerne vil have på vores løsninger”.
Kommunikationen med LINAK har også været vigtig for Nicolai Moustgaard: ”Helt fra starten havde vi en god oplevelse med LINAK, og vi har hele vejen igennem følt, at vi er blevet hørt og taget seriøst, selvom vi indtil videre ikke er blandt de største kunder hos LINAK. Det har været meget vigtigt for os.”
Fremtiden ser lys ud
Second Sun er fuld af ideer for fremtiden. Virksomheden er stadig ved at etablere sig på markedet for fodboldstadions, og flere klubber i Europa er interesserede. Men ambitionerne stopper ikke der:
”Vi udvikler konstant på vores løsninger og ser også på andre anvendelsesmuligheder. Jeg tror på potentiale inden for andre sportsgrene og på anvendelse indenfor arkitektur og byplanlægning. Flere og højere huse skaber mange uhensigtsmæssige skyggekroge. Sollys er en vigtig, bæredygtig og ikke mindst gratis energikilde – lad os udnytte den bedst muligt,” afslutter Nicolai Moustgaard.
Læs mere om Second Sun på virksomhedens hjemmeside, hvor du også kan se en video af, hvordan spejlene fungerer.