I nutidens dynamiske kontorlandskaber er det svært at forestille sig, hvor statisk arbejdsdagen på et kontor egentlig var for 25 år siden, hvor størstedelen af arbejdstiden foregik siddende. I dag er bevægelse en mere naturlig del af arbejdsdagen for mange kontoransatte, som nemt kan variere deres arbejdsstilling med et højdejusterbart bord. I Danmark er et hæve-/sænkebord nu fast inventar ved langt de fleste kontorarbejdspladser, takket være den indsats LINAK® og kontormøbelproducenterne gjorde omkring årtusindeskiftet med det elektriske løftesøjlesystem kaldet DL1.
Udviklingen skydes i gang
”Da jeg første gang blev præsenteret for det nye DL1 system fra LINAK, tænkte jeg, at det havde stort potentiale. Jeg vidste, at opmærksomheden på ergonomi var voksende, og her havde vi et system, der var meget lettere at arbejde med, end de tunge og klodsede konstruktioner vi tidligere havde solgt” – sådan fortæller Curt Berggren, stifter af Cube Design, om sit møde med en LINAK sælger kort efter lanceringen af DL1 i november 1998.
Sælgeren fra LINAK var Flemming Niebuhr, der i dag stadig sælger løftesøjlesystemer hos LINAK.
Han mindes tiden omkring lanceringen af DL1 som helt speciel: ”Lige fra starten oplevede vi mega stor begejstring hos kunderne. Jeg har aldrig været med til noget, der eksploderede som dette gjorde”.
Også møbelvirksomheden Montana var med fra start. Som CEO Joakim Lassen fortæller: ”Min far (Peter Lassen) og jeg havde længe gerne ville lave et hæve-/sænkebord. Vi kunne se, at konsekvenserne ved meget stillesiddende arbejde foran en skærm begyndte at blive tydelige. Efterspørgslen på højdejusterbare borde var stor blandt dem med dårlig ryg, og virksomhederne begyndte at blive opmærksomme på, at de havde et ansvar.”
Joakim fortsætter: ”De borde, der var på markedet i midten af halvfemserne var dog store og klodsede. Vi ville lave et bord, der adskilte sig ved at være pænt, enkelt og lige til. Vi kom i kontakt med LINAK omkring det tidspunkt, hvor DL1 blev lanceret, og her så vi muligheden.”
Montanas første bord med DL1 systemet fra LINAK skjult i aluminiumsprofiler
Projekterne ruller ind
Cube Design startede med at købe en enkelt kasse med det nye system. Men som Curt Berggren fortæller: ”Pludselig gik det stærkt – udviklingen kom endnu hurtigere, end jeg havde regnet med. DL1 systemet var virkelig banebrydende for elektriske bordstel.”
Med DL1 systemet åbnede LINAK ifølge Flemming Niebuhr markedet op: ”Pludselig kunne man producere højdejusterbare borde nemmere og billigere, så det blev tilgængeligt for alle. Både hastighed, stabilitet, løftekraft og lyd var, som det skulle være, og efterspørgslen var stor.”
Hos Montana fik de også allerede i 1999 det første store projekt. Argumenterne fra virksomhederne var bl.a., at de ville vise medarbejderne, at de tog deres sundhed alvorligt og ville skabe et godt arbejdsmiljø, hvor kroppen kunne holdes i gang. Men argumentet med, at man ikke behøvede flytte rundt på møblerne i virksomhederne, når medarbejderne skiftede plads, vandt også snart frem ifølge Joakim Lassen.
Nogle år efter LINAK lancerede DL1 systemet begyndte flere konkurrerende løsninger at dukke op på markedet. LINAK fortsatte samtidig sin innovative produktudvikling, og har siden bragt flere nyskabelser på markedet. Både Cube Design og Montana er derfor stadig kunder hos LINAK her 25 år senere. De producerer begge fortsat hæve-/sænkeborde af høj kvalitet med design i fokus.
Nutiden og fremtiden for kontorbordene
Ifølge Joakim Lassen var elektriske hæve-/sænkeborde allerede standarden på de danske kontorer i slutningen af 00’erne. Og ifølge Curt Berggren er ergonomi i dag vigtigere for danske virksomheder end nogensinde før. En ting, der har ændret sig siden hæve-/sænkebordenes indtog, er bordenes størrelse. Som Joakim siger: ”Bordene er blevet mindre og mindre. Tidligere var et typisk kontorbord 180-200 cm med bue og plads til en dyb skærm. I dag er standardstørrelsen på et bord kun 120-140.”
Uanset størrelsen på bordene er både Curt Berggren og Joakim Lassen sikre på, at hæve-/sænkeborde vil bestå i fremtiden. Både ude i virksomhederne, men også til hjemmekontorerne, hvor de ser en øget efterspørgsel på ergonomiske og justerbare borde. Som Curt Berggren siger: ”Der vil altid være behov for et højdejusterbart skrivebord – fordi medarbejdere har individuelle behov, som skal imødekommes”.